Kostelecké chmelovárek 2022 - deň po
V nedeľu ráno po skontrolovaní všetkých pozostalých, rozlúčení a nafasovaní darčekov (ešte raz vďaka za všetko) sa poberáme každý svojim smerom. Čo ale s načatým dňom? Hneď sme vytýčili niekoľko zastávok.

Senátor od Pivovar Ursus (Czech Premium Pale Lager, 12°, 5.1 %)
Sladovo - chlebnatá aróma, jemne chmeľ, v náznakoch zelené jablko - acetaldehyd a ovocné estery, ktoré by v ležiaku byť nemali. V chuti taktiež jablko (nebolo ho dosť cez víkend?), stredne plné sladové telo s drsnejšou a suchšou chmeľovou horkosťou. Piteľné to je, ale za tú cenu (3.50 za 0.5l) žiaden zázrak. OK, všetci naokolo to pili a nikto nefrflal ...
Obzrieme ešte areál, zvonku aj pivovar, skúšame zohnať nejaké pivo vo flašiach v podnikovej predajni, pani predavačka nám poradí, aby sme ešte skúsili vo Fatranke, tá však vyzerá, že je zatvorená už dlhšie. Dovi.



Opäť jablko, ovocné estery, nevyrovnaná a drsná chmeľová horkosť, octanové pachute - pivo má už zrejme to najlepšie za sebou.
Summer Ale od Donovalský pivovar (Pale Ale, 4%)
Diacetyl, DMS, varená kukurica, nevhodná trávnatá horkosť na Summer Ale, suchšie, žiadne citrusy alebo tropické ovocie. To by malo byť ľahko piteľné a osviežujúce pivo na letné dni. Ešte raz kontrolujem názov. Nič z toho toto pivo nemá.
Klajmber Donovalský pivovar (Hefeweizen, 4.2 %) Zo svetlého kvasinkového piva sa nakoniec vykľubal Hefeweizen. Ľahká pšenica, banán, citrón, respektíve kôra po citrusoch, koriander, fenoly minimálne, mohlo byť s vyšším sýtením, ale je v pohode. Slušná piteľnosť, teda jediné piteľné a dopité pivo z celého degustačného setu.
Winter IPA od Donovalský pivovar (IPA, 6 %)
Uf, tak toto je ťažký průser. Silné DMS, zeler, kyselkavá, vysoká trávnatá horkosť - zrejme použité nevhodné chmele na IPU. Úplno mimo. Môžete ju kľudne párovať so zelerovými čipsami ...
Hajlander od Donovalský pivovar (Stout, 5.5 %)
Trošku kávovina, trošku praženosť, viac ovocný, esterový, ľahká kyselinka, ale aj oxidácia. Ľahké až vodové telo, skôr nejaký ľahší tmavý ejl ako Stout. Uspokojivé. Hlavne menšia katastrofa ako predošlé pivá.

Pánko od Minipivovar Tatras (Czech Premium Pale Lager, 12°, 4.7 %)
Diacetyl, náznaky kyslosti, ľahké telo, trávnatá horkosť. Aj na ležiak fádne, nudné.
Weizen od Minipivovar Tatras (Hefeweizen, 4.4 %)
Fenoly, korenisté, ale aj železité. Viac ležiakoidné ako pšenica. Veľmi ľahké telo a bez sýtenia.
Kyseláčik od Minipivovar Tatras (Berliner Weisse, 3.9 %)
Marakuja, jogurtová kyslosť, ale aj kyselina mliečna, ľahké telo, žiadne sýtenie, mŕtve.
StAPAtá veža od Minipivovar Tatras (American Pale Ale, 5.3 %)
Citrusy, ktoré pôsobia umelo, čistiaci prostriedok, karamelové (preboha, načo?), cukríkové, medové, oxidácia, trávnatá až štipľavá horkosť. Na APU nevyrovnané, neprepojená chmeľová horkosť so sladovým telom.
Meďáčik od Minipivovar Tatras (Honey Ale, 5.7 %)
Med tam je, dlho som nespomenul acetaldehyd - zelené jablko, tak to tam je tiež, ale celkom ho prekrýva med, náznaky oxidácie, opäť drsná trávnatá horkosť, takmer žiadne sýtenie.
Vianočniak od Minipivovar Tatras (Christmas Ale, 6.3 %)
Pre zmenu vianočný ejl. Je začiatok marca. Môj obľúbený badián, kopec perníkového korenia, tiež škorice, na pozadí začínajúca kyslosť, ľahké telo, stredné sýtenie.
Tisíc hrmených od Minipivovar Tatras (New England Double IPA, 7.3 %)
Citrusy, vyšší alkohol / riedidlo, oxidácia, lepkavé, žiadna džúsovitosť, sviežosť, chmeľ stopovo až homeopaticky. Pamätám si toto pivo v oveľa lepšej kondícii.
Poprader od Minipivovar Tatras (Baltic Porter, 8.4 %)
Znaky Baltic Portru má: Tmavé ovocie, spálenina / pripálenina, pražený jačmeň, sýtenie takmer žiadne - zišlo by sa vyššie, ale predpokladám, že je už tiež po zenite.
Za mňa osobne v Poprade veľké sklamanie. Minipivovar Tatras som posledné roky mal umiestnený v top päťke slovenských pivovarov (kvalita / invencia). Neviem aká bola zimná turistická sezóna, do toho korona, vo vedľajšom štáte momentálne aj vojna, to ale nič nemení na veci, že väčšina pív už dávno na výčape nemala čo hľadať. Možno by bolo dobré popremýšľať, či naozaj stojí za to mať na čape až 13 pív. Snáď niekedy nabudúce.