One More Beer Festival 2022
One More Beer Festival 2022 sa tento rok konal v mestečku Wieprz, v ktorom sídli Browar Pinta (tiež PINTA Barrel Brewing) a ktorý tu tiež oslavoval svoje narodeniny. Štyri hodiny pivného neba stáli 276 złotých (cca 58 €) - dokopy všetky tri sessions 666 zł. Na každej boli rovnaké pivovary, len s inými peckami. Ochutnávať ste z poldecového pohárika mohli do bezvedomia. Účasť potvrdilo 29 pivovarov a jedna ciderovňa, prirodzene z Poľska, Nórska, Švédska, USA, Talianska, Spojeného kráľovstva, Estónska, Lotýšska, Holandska, Rumunska, Nemecka, Ukrajiny, Belgicka alebo Čiech. Prekvapivo nikto zo Slovenska. Avízovaných bolo 59 vzoriek, ale pred záverečnou sa nalievali aj limitky z plechoviek a fliaš. Stihol som ochutnať rovných 40 druhov (samotných pív bolo viac ;)
Tu sú moji headlineri:

Vymrazené pivo iba pre tento festival. 20 % alkoholu - nie plato! Ten bol setsakramentsky ukrytý. Krutá hustota, čierna ropa, plné telo, sladké po vanilke, čokoláde, cukornaté, roztopený dezert, karamelky, tofifé, pralinky, keksíky, piteľnosť veľmi dobrá, nielen na cmurkanie. Veľká lakocinka.
Black & Blue Chocolate Chip Pancake Stout od Untitled Art (Pastry Stout, 9 %)
Imperial Stout s černicovým a čučoriedkovým pyré, kakaovými bôbmi, javorovým sirupom a mliečnym cukrom. Opäť neskutočná hustota (aj pena), naozaj nadýchané palacinky. Ovocie pekne vybalansované s čokoládou a javorovým sirupom, sladké po laktóze, alkohol ani hrejivosť ale že absolútne necítiť.

Imperial Stout, ktorý strávil sedem mesiacov v sude Jack Daniels a potom ho vybombili kakaovými bôbmi a mätou. Vo vôni aj v chuti dominuje mäta, horká čokoládka, najviac to pripomína cukrovinky After Eight, ľahko aj Jack, ale nekope. Veľmi slušné.
Full Stack od Outer Range Brewing (DIPA, 8.5 %)
Sem tam bolo treba všetky tie vysokovoltážne pecky preložiť aj niečím ľahším. Teda ľahším na miestne pomery. Napríklad Double IPOU s chmeľmi Talus, Nelson a Galaxy. Zlatooranžová úplne mútna tekutina, šialene chmeľovo vyvoňané, v chuti hlavne sladkosť tropické ovocie, marakuja, egreše, živičné, šťavnaté, džúsové, alkohol ani žiadnu hrejivosť opäť necítiť. Kokos bohužiaľ tiež veľmi nie.

V tejto čiernej rope, ktorá rýchlo stratila penu, už alkohol, respektíve Bourbon cítiť, ale žiadne pálenie alebo štípanie. Príjemne vyskladané: sladké, figy, ďatle, karamel, jemná vanilka a praženosť. Vychlípeš ako nevieš ako.
U Orange od Ca´ del Brado (Wild Specialty Beer / Specialty Wood Aged Beer, 7.1 %)
Grape Ale s muštom z hrozna pestovaného na taliansko - slovinskom pohraničí (aj tam údajne pestujú Tokaj) a Brettanomyces bruxellensis zrané ešte pol roka v sudoch s hroznovými šupkami. Viac víno, respektíve mušt ako pivo. Celkom funky, brettkové, kyselkavé, citrusové, horkosť skôr tanínová a po kôstkach z hrozna, chmeľová neidentifikovateľná, suchšie s vyšším sýtením.

Imperiálny Oatmeal Stout s vietnamskou kávou a štipkou škorice od švédskeho Open Source pivovaru. Sladké, kávička decentne, skôr čokoládka, škorice tam bola len naozaj štipka, žiadny "vianočný" korenistý špeciál, ľahká praženosť, ovos to pekne zjemnňuje, krémové, hladké, hutné telo, alkohol opäť vôbec necítiť. Nádherne vyskladané. Toto sa pije samo. Môj výherca celého festivalu. Ale bolo to veľmi natesno!
Stoutella od Lervig Aktiebryggeri (Pastry Stout / Bourbon Barrel Aged, 13 %)
Bourbon Barrel Aged Chocolate Hazelnut Imperial Stout. Poďme na to. Čokoláda aj lieskové oriešky tam sú, celkom intenzívne by som povedal, praženosť na uzde, sladké, nutelové, brownies, karamelové, hnedý cukor, plné telo, trošku alkoholu a sušených sliviek. Na severe to vedia.

Štyrikrát dryhopovaná trojitá IPA chmeľmi Vic Secret, Enigma, Galaxy a Strata. Kde to skončí? Pritom to nie je až tak prechmelené, ako som si myslel, skôr ovocné: melón, mango, ananás, sladké a šťavnaté. Piteľnosť viac než výborná, alkohol opäť niekde na dovolenke.
ICON Chocolate Peanut Butter od Spartacus Brewing (Pastry Stout, 10 %)
Pivná revolúcia dorazila aj do Južnej Ameriky. Títo Brazílčania nemajú problém so žiadnym štýlom - napríklad ani s Imperial či Pastry Stoutmi. Lahodne sladký, hladký, čokoládový a arašidový Stout s plným telom. Môže byť.

Imperial Stout zrejúci dva roky v sude od Bourbonu obohatený bielou morušou a praženými lieskovými orieškami. Pekne vyskladaná čokoládka s lieskovými orieškami, praženosť na uzde, sirupové, cukornaté, jemná ovocná kyselinka a námätkovo aj alkohol.
Saltation od Speciation Artisan Ales (Wild Specialty Beer / Specialty Wood Aged Beer, 6.5 %)
Je dobrý nápad preložiť všetky tie Barrel Aged Imperial Stouty nejakým Barrel Aged Sourom? Je! Sour Ale odležaný v sudoch po tequile s červeným pomarančom, guavou, limetkou a soľou! Kyslé po limetke a citróne, celkom ovocné, ľahšie telo, záver slanší, tequilu tiež cítiť. Je to skôr panák na prebratie ako pivo. Aspoň nemusíte miešať ...

RIS ejdžovaný v sude po bourbone Maker´s Mark. Plné, cítiť kakao, čokoládu, pralinky, kávu, sójovú omáčku, jemnú ovocnú kyselinku, alkohol len jemne na jazyku. Pekne poskladané.
Midnight Macchiato Bourbon BA od Pühaste (Imperial Stout / Bourbon Barrel Aged, 15 %)
Bourbon Barrel Aged Imperial Stout s kávou a kondenzovaným mliekom. Káva, espresso, mliečna čokoláda, kakao, vanilka, troška sud aj alkohol, ale neprekáža to v piteľnosti. Skôr je to hladké a kávové. Výborné.

Bourbon BA Imperial Stout s čokoládou a vanilkou. Naozaj wafle, čokoláda, karamel, no celkom presladené, krémové, hrejivé, ale so skrytým alkoholom.
Sjaak od Moersleutel Craft Brewery (Imperial Stout / Barrel Aged, 14 %)
BA Imperial Stout navarený k šiestym narodeninám tohoto holandského pivovaru. Veľa karamelu, čokolády, vanilky, ale aj praženosti (hlavne po dopití), alkohol tiež badateľný, ale nerušivý, sladké drievko, sušené ovocie, tabak, komplexné pitivo ...

Pre zmenu Imperial Stout s praženým kokosom, kávou HAYB Columbia Gabriel Cast Ano Coffee a kanadským javorovým sirupom zrejúci 13 mesiacov v sudoch po Bourbone z destilérky Heaven Hill. Pekne vyskladané čokoládkou, kokosom, hnedým cukrom, karamelom, javorovým sirupom s jemnou praženosťou, plným telom a hustou konzistenciou. Hrejivé, alkoholové, no nerušivé.
Carrot Cake od Vault City Brewing (Pastry Sour, 8 %)
A na záver úplná šialenost z plechovky: kyseláč s vanilkou a mrkvou. Už len farba je mrková. Sladké po mrkve, vanilkové, trošku koláčikové, kyselinka skôr po citrusoch, limetke, citróne, horkosť minimálna, ľahšie telo, aj napriek netradičným ingredienciám prudko piteľné.
PS: Ak to nebolo zrejmé, všetky pivá na festivale, nielen tieto, sa pohybovali na hranici výborný a úžasný.