V Łodži I.
Łodž je so svojimi 687 tisíc obyvateľmi tretím najväčším mestom v Poľsku. Ulica Piotrkowska s desiatkami podnikov tvorí centrum celého mesta. Zabočiť z nej do nejakej opustenej uličky je niekedy celkom zážitok. V prvej časti pivného cestopisu z tohoto mesta sa pozrieme na niekoľko podnikov, ktoré s ňou susedia.


Grodziskie s habanerom. Svetloslamovožltá tekutina s jemným zahmlením s maličkou bielou penou, ktorá rýchlejšie opadla. Mix údenosti, údenej mletej papriky, pšenice, ľahko nakyslé, čipsy Lays. Veľmi ľahké telo, nižšie sýtenie, pikantné, jemne štipľavé, jemný údený koniec. Taký lák z nakladaných papričiek, zo základu Grodziskie veľa nezostalo. Len pre najotrlejších.
Hazy Little Thing Called Hops od Browar Piwoteka (NEIPA, 6.5 %)
NEIPA so Sabrom. Oranžovo - zlatistá zahmlená tekutina s menšou bielou penou, ktorá rýchlejšie opadla. Sladšia, výrazne mandarínky, kokos, kôstkové ovocie, veľmi ľahko zeleninka, cibuľka. Príjemná horkosť po kôre z citrusov, stredne plné telo, stredné až nižšie sýtenie, ihličkovanie po chmelení, mazľavejšie, sladší dojazd. Piteľnosť bezproblémová.
Hazy Train od Browar Piwoteka (Hazy IPA, 6.5 %)
Hazy IPA s HBC 630. Zlatožltá zahmlená tekutina s maličkou bielou penou. Sladšie, čerešne, trošku funky, stajňa, kôstkové ovocie, v chuti viac sladové. Vyššia, nie zrovna príjemná horkosť po kôstkach a stopkách z čerešní, višní, stredne plné až ľahšie telo, nižšie sýtenie. Dopiteľné, aj keď už má tento ejl čo - to za sebou.
Zmierzch Orientu od Browar Piwoteka (Black West Coast IPA, 6 %)
Gaštanová tekutina s jemným zahmlením a menšou svetlobéžovou penou. Nakyslé, kyselina izovalerová: starý syr, ponožky, kyselina maslová: detské zvratky, v chuti náznaky kolového orecha, praženosť po káve. Vyššia praženo - zemitá horkosť, nevhodná, veľmi ľahké telo na hranici vodnatosti, nižšie až temer žiadne sýtenie, ulepené. Tmavý ejl dávno za zenitom. Alebo som bol len prvý, čo si ho dnes objednal?
Local Gangsta od Brokreacja (IPA, 7 %)
Poľská IPA s lokálnymi chmeľmi Książęcy, Vermelho a Amora Preta. Oranžovo - zlatistá zahmlená tekutina s menšou, ale trvácnou bielou penou. Vo vôni marhule, mirabelky, čerešne, berries, kvasinky, syr. V chuti presladené, sirupoidné, karamelové, medové, ľahká oxidácia, platonicky kokos. Stredne plné telo, stredné sýtenie, suchšia chmeľová koncovka. Ako - tak ešte stále dopiteľné.
Od Morza Do Morza od Browar Piwoteka (Imperial Baltic Porter, 10 %)
Tmavohnedá v protisvetle rubínová tekutina s minimálnou béžovou penou. Ľahká čokoláda, údenosť, jemne sušené slivky, hrozienka, aj alkohol. V chuti viac ležiakové, čokoláda, kakao, višne, tabak, alkohol. Všetko ale rýchlo odoznie. Vyššia praženosť, tá jediná zostáva aj po dopití, ľahšie telo na deklarovaný štýl, nižšie sýtenie, mazľavé, hrejivé, pálivo alkoholové. Plochejšie, alkoholové.


Kalamansi Hazy IPA. Svetlozlatistá zahmlená tekutina s maličkou bielou penou. Svieža aróma po kalamansi, ľahko aj iné citrusy, pekne džúsové. Ľahšie, ale nie vodové telo, nižšie sýtenie, suchšie doznievanie. Osviežujúce ľahké pitíčko.
You Know How We Do It od Browar Funky Fluid (West Coast IPA, 6.2 %)
Zlatožltá temer číra tekutina s malinkou bielou penou. V tom pive bolo všetko: plesnivý syr, staré ponožky (tie tu zrejme majú radi), myšacina, diacetyl, DMS, zeler, hop burn. Stredne plné telo, nižšie sýtenie, suchý dojazd. Nepiteľné, staré havarované pivo. Bolo to vôbec od Funky Fluid? Zrejme bolo. Zopár posledných ejlov od FF tiež neboli úplne košér, ale toto bolo veľké zlo. Celé sme ho tam nechali.
Šli sme aj okolo pivovaru Warkot (Narutowicza 7/9). Piatok večer, velikánsky priestor, kožené stoličky a drevené lavice, prázdno. Nechceli sme rušiť obsluhu, tak sme radšej šli ďalej.


Pšenica uvarená pre thajskú reštauráciu, ktorú pijeme v talianskej :) Ani AI nevedela nájsť, kto toto pivo varí, nakoniec som si musel poradiť sám.
Slamovožltá zahmlená tekutina s bielou hustou a trvácnou penou. Veľmi ľahký fenolovo - kvetinkový závan, skôr citrusy, pšenica, železitosť, v chuti viac kvasinkové. Horkosť skôr po kvasinkách, veľmi ľahké až vodové telo, nižšie sýtenie, suchší a kvasinkový záver. Nič iné ako zapíjanie jedla by som za týmto kúskom nehľadal, takže nakoniec splnilo svoj účel.
V Manufakture nás ešte vtiahlo do Rebernia: ribs & craft beer (Drewnowska 58). Turistická pasca typu najedz sa a uvoľni stôl pre ďalších s gigantickými priestormi. Na výčape produkcia ukrajinského pivovaru Pravda alebo severopoľského Gryfusu.

Kooperačná Cold IPA s chmeľmi Nelson Sauvin, Citra a a Simcoe. Zlatistá číra tekutina s malou, ale trvácnou bielou penou. Celkom ležiaková aróma s kôstkovým ovocím, sladšie, oriešky, ale aj kvasinky a alkohol. Výššia chmeľová horkosť, chmeľová oxidácia, stredne plné telo, stredné sýtenie, intenzívne suchšia koncovka, ostro hrejivé a alkoholové. Viac ležiak ako "IPA", piteľnosť nižšia.
Trzy Orły Calamansi od Browar Gryfus (Triple IPA, 8.8%)
Triple IPA s kalamansi. Oranžová džúsová nepriehľadná tekutina s menšou bielou, ale trvácnou penou. Sladké, cukornaté, veľa cukru, neprirodze citrusové, lízankové, rozvarené pluchy. Nepríjemná horkosť po spomínaných rozvarených pluchách, stredne plné až ľahšie telo, nižšie sýtenie, suché, hrejivé, alkoholové. Kalamansi toho veľa neprekrylo. Pivo pôsobí rozhádzane, unavene, piteľnosť veľmi nízka až žiadna.

Ďalšie pivá nabudúce ...